Diabetes type 2

Leefstijl veranderen om diabetes type 2 te voorkomen

156944_502133856571352_1577180533_n-200x300

 

Vroeger werd diabetes type 2 nog ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Toen kwam deze ziekte ook eigenlijk alleen maar voor bij mensen op leeftijd. Tegenwoordig is dat allang niet meer zo: vijftigers, veertigers, ja zelfs kinderen kunnen deze aandoening al krijgen. Vandaar dat de naamgeving inmiddels is aangepast naar diabetes type 2.
Je krijgt deze vorm van diabetes als je genetische aanleg hebt in combinatie met een ongezonde leefstijl en/of overgewicht.

Voorheen werd ook wel eens vergoelijkend gezegd: ‘Ach, u heeft een beetje suiker’. Tegenwoordig nemen artsen deze aandoening bloedserieus. En terecht, want diabetes type 2 schopt de hele stofwisseling in de war.
Op lange termijn treden vaak ernstige complicaties op, zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, oogafwijkingen, zenuwaandoeningen en vaatafwijkingen.
Een beruchte complicatie is blindheid. Of de diabetische voet, het beschadigen van zenuwen en bloedvaten in de voeten en onderbenen. Soms zijn de beschadigingen zo ernstig, dat de voet of het onderbeen moet worden geamputeerd.

Het veranderen van de leefstijl kan spectaculaire resultaten geven. Mensen kunnen soms in no-time van de medicijnen af en hun diabetes type 2 helemaal omkeren.
Helemaal ‘genezen’ ben je overigens nooit, want je houdt altijd die genetische gevoeligheid. Mocht je weer terugvallen in oude gewoonten, dan heb je grote kans dat de diabetes weer terugkomt. Maar voor de meeste patiĆ«nten die hun leefstijl veranderen, geldt dat ze zich veel beter voelen. Ze willen nooit meer terug naar hun oude gewoonten!

Vroeger kregen mensen met diabetes type 2 het advies om gewoon volgens de Schijf van vijf te eten. Dat advies is achterhaald. Tegenwoordig krijgen mensen met diabetes type 2 het advies om minder koolhydraten te eten, en in verhouding meer vet. Op die manier lukt het veel beter om de bloedglucosespiegel op een mooi peil te houden. Ook afvallen gaat met deze manier van eten veel beter.