Het geluk dat Spinning heet deel 1

 

20170308_200031
Gelukkige Spinners

Hoe komt het toch dat je van Spinning zo’n fijn gevoel krijgt?

Met Spinning raak je stress en zorgen kwijt. Gevoel van geen stress en geen zorgen is er ook na de les. Ik noem het geluksgevoel.

Spinning is verslavend. Je voelt je er zo prettig bij, dat je  graag de volgende les weer mee wilt doen. Dit heeft te maken met de hormonen Endorfine en Serotine.  Met Spinning maak je er veel  van aan. Ik leg uit hoe het werkt.

Endorfine wordt aangemaakt bij activiteiten die je leuk vindt om te doen. Het is een pijnstillend hormoon wat niet alleen vrijkomt als je pijn ervaart, maar ook als je erg tevreden bent over jezelf. Je bent trots!

Een mooi voorbeeld hiervan is de marathonloper die onderweg is om de 42 kilometer te volbrengen: Na 35 kilometer gaan de benen toch wel heel erg pijn doen, maar door de grote hoeveelheden Endorfine is hij toch in staat om door te gaan. Deze endorfine komt dan in grote hoeveelheden vrij als gevolg van de pijn en de lichamelijke inspanning. En natuurlijk als gevolg van het tevreden gevoel.

Serotonine is betrokken bij heel veel verschillende lichaamsprocessen. Maar in basis is het allemaal terug te brengen naar humeur, emoties en depressiviteit. Daarnaast is er een verband tussen Serotonine en de kwaliteit van slapen, en is er een verband tussen Serotonine en overgewicht.

Als je weinig Serotonine in je systeem hebt, is de kans groot dat je jezelf regelmatig betrapt op het eten van koolhydraten en / of allerlei zoetigheden. Van koolhydraten is bekend dat ze het niveau Serotonine in de hersenen doet stijgen door de grotere beschikbaarheid van Tryptofaan. Deze laatste is de grondstof van Serotonine. Je voelt je dus goed na het eten van koolhydraten, door de extra Serotonine in je hersenen.  Ook dit werkt verslavend met als resultaat overgewicht!

Spinning kent meer voordelen voor je lichaam. Ik leg ze later uit.