Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?

Screenshot_20210817-223849_Photos

Heb je last van fruitvliegjes in huis, dan is het advies om fruitvliegjes niet te vangen, maar ze te bestrijden door goed op te ruimen. Fruitvliegjes zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook bacteriƫn overbrengen.

Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriƫn overdragen van het fruit naar het andere eten.

Fruitvliegjes niet vangenLaat vooral geen glazen met fruit, vruchtensap, limonade of ranja staan als fruitvliegjesval. Daar komen ze juist op af, zo blijkt uit een handboek van de AID, de Duitse informatiedienst voor voedsel.Wat wel: opruimenWat je wel moet doen: Was lege glazen van vruchtensap meteen af. Laat geen gesneden of geschild fruit of geopend vruchtensap achter in de keuken of huiskamer. En ruim ook je vuilniszakken en ander afval op als dat nodig is, of als je merkt dat er vliegjes in zitten. Doe dus regelmatig een nieuwe vuilniszak in de vuilnisemmer of maak de kliko schoon.Wassen en afdekkenHeb je last van fruitvliegjes? Was het fruit goed voor je het opeet, dat is sowieso altijd verstandig. Afdekken met bijvoorbeeld een vliegenkap kan ook helpen.

Trouwens: ook bepaalde motten en vlinders houden van plaatsen waar het warm is en leggen hun eitjes vaak op of in de buurt van rijp fruit. Zorg dus dat ze wegblijven uit je keuken!

 

 

 

 

 

bron: Voedingscentrum