Zo kom je relaxed de feestdagen door

christmas-4647383__340

Een goed kerstfeest brengt nogal wat verwachtingen met zich mee: een exclusief diner met ingewikkelde recepten,  feestelijke aankleding van het huis, mooie feestkleding en een flinke dosis gezelligheid. Als dat niet lukt, dan doe je iets fout. Tenminste, dat denk je.

Vaak richten we ons tijdens de feestdagen op de verwachtingen van anderen en stellen we onze eigen wensen en behoeften bij. Het is een mooi gegeven om te luisteren naar ieders wensen, maar je focus té veel op anderen richten betekent soms dat je opzij schuift wat jou energie geeft. Leg dit jaar de lat eens niet zo hoog voor jezelf.

Ik geef je een aantal tips zodat je relaxed de feestdagen doorkomt. Zo ervaar je tijdens én na afloop  van de feestdagen dat er minder vermoeidheid is, dat je hebt kunnen genieten en je zelfvertrouwen nog piekfijn overeind is!

Het diner Een deel van de druk rondom de feestdagen ontstaat door de enorme hoeveelheid mogelijkheden die je krijgt voorgeschoteld. Bij alleen de aankleding van de kersttafel kun je al vele keuzes maken in kleur en patroon van bijvoorbeeld tafelkleed en servetten. En dan ben je nog niet eens bij het menu aanbeland. Ga je dit jaar voor traditioneel of vernieuwend? Vega, vis, gevogelte of toch wild? Hoeveel gangen serveer je en schenk je bij iedere gang een bijpassend drankje?

Mijn tip: ga voor jou succes recept als je zelf kookt. Een ingewikkeld recept levert veel extra spanning op en is gedoemd te mislukken. Het vertrouwde recept lukt zeker en iedereen vindt het lekker. Drink er een goede wijn bij. Dek de tafel feestelijk en voeg eventueel iets extra’s toe voor de feestelijkheid.

Eet niet teveel Let maar is goed op tijdens de kerstmaaltijd, een heleboel gasten scheppen op met de gedachte dat het eten op rantsoen is en wie het eerst komt wie het eerst maalt. Niks van aantrekken en gewoon aan jezelf denken. Als jij je porties in bedwang houdt met kerst scheelt je dat weer een goed voornemen dat vervuld moet worden: de overtollige pondjes verliezen in het nieuwe jaar.

Blijf gezond eten Rond de feestdagen kun je door alle activiteiten soms net te snel die pizza bestellen of even naar een fastfood keten gaan. Vooral na de kerst en voor Oud & Nieuw is de kans groot, hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen.

Voeg waarde toe Bijzondere feestdagen creëer  je door waarde toe te voegen. En dan bedoel ik niet waarde in de zin van geld, duur eten of grote cadeaus. Waarde toevoegen zit hem vooral in het schenken van persoonlijke aandacht aan je gasten, de tijd nemen voor je kinderen, iets te doen waarvan anderen blij worden en daarmee dus ook jij zelf.

Blijf lekker jezelf Het gaat niet over het perfecte plaatje, de perfecte outfit of het perfecte kerstmenu. Maar over de boom optuigen met je kinderen en hem vol laten hangen met zelfgemaakte kerstversieringen, over het kerstdiner eten bij alleen kaarslicht of over een persoonlijke boodschap die klaarligt op het bord van je gasten.

Hoe ga je om met uitnodigingen Als je het te druk hebt en al andere plannen hebt moet je natuurlijk nee kunnen zeggen, maar er zijn meerdere redenen om gewoon echt nee te zeggen en niet te doen zoals het hoort.

Ga bij een uitnodiging voor jezelf na of je deze persoon wel wilt zien, het liefst voordat je de uitnodiging krijgt om het risico op ergens heengaan waar je eigenlijk niet wilt zitten met kerst te voorkomen.

Als je nee zegt tegen een uitnodiging krijg je geheid de vraag wat je dan gaat doen. Het gaat de ander uiteindelijk niets aan wat jij met je tijd doet en eigenlijk is het een onbeleefde vraag, maar je kunt wel de volgende antwoorden geven:

Ik kan niet komen
Ik heb al andere plannen
Ik ben dan bezet

Ik wens je fijne relaxte feestdagen.