In 10 stappen meer grip op je gewicht

diet-1135819_960_720

Beginnen met afvallen kan best lastig zijn. Zeker in het begin.

Verandering is moeilijk omdat je  gewend bent iets op een bepaalde manier te doen en dan is het moeilijk iets ineens anders te doen.

Als je al jaren frisdrank drinkt en je moet ineens water gaan drinken zal je merken dat je in het begin nog steeds onbewust frisdrank blijft pakken als je dorst hebt. Het heeft tijd nodig om aan een verandering te wennen.

Ik heb 10 simpele stapjes om jou te stimuleren om met afvallen te beginnen.

  1. Kleine Stapjes Begin niet met rennen als je nog niet kan lopen. Niet iedereen kan direct het roer 180 graden omgooien. Begin met het weglaten van 1 ongezond iets, suiker bijvoorbeeld, en breid dat langzaamaan uit. De volgende stap zou geraffineerde koolhydraten kunnen zijn, gevolgd door pakjes en zakjes en vervolgens de goedkope plantaardige olie. Zo werk je naar een punt toe waarop je steeds maar 1 ding hoeft te wennen, niet direct 16 verschillende nieuwe dingen.
  2. Pas 1 ding aan Pas elke dag 1 ding aan ten gunste van je gezondheid. Wil je graag elke dag dessert na het eten, vervang de suikerrijke toetjes dan door rood fruit. Of zorg dat tenminste 1 maaltijd per dag 100% gezond is, van begin tot eind (dus ook geen suiker in de koffie na de maaltijd!).
  3. Vergelijken of niet? We zijn geneigd om onze vooruitgang maar heel kort waar te nemen en snel te wennen aan een nieuwe situatie. Dat kan er toe leiden dat we de ochtendmaaltijd met de avondmaaltijd vergelijken en tot de conclusie komen dat we het weer helemaal verprutst hebben. Niet handig. Zoom uit! Vergelijk deze maand met de vorige, dit jaar met het vorige jaar, deze verjaardag met de vorige en ga zo maar door. Bekijk het grote plaatje en benoem de verschillen.
  4. Hard werken totdat… Het is hard werken tot het gewoonte is. In het begin zul je je aandacht moeten richten op het aanleren van nieuwe gewoontes en nieuwe handigheidjes. Misschien is het iets simpels als je snijdtechnieken verbeteren of een weekmenu maken. Richt je vooral niet op lichamelijke veranderingen. Begin niet direct met de intentie om af te vallen. Leer jezelf eerst een nieuwe gewoonte aan en maak het jezelf makkelijker voordat je de grote dingen aanpakt zoals gezondheid.
  5. Eén en één is twee Maar vergeet niet dat als je besluit voortaan suiker te vermijden en volgens een weekmenu boodschappen te doen, je eigenlijk al met je gezondheid bezig bent.
  6. Het is geen dieet  Dieet is een stom woord. Het wordt geassocieerd met afvallen, idiote verwachtingen, saai eten en honger lijden. Gezond leven is iets anders. Dat is een leefwijze, een voedingspatroon, niet een dieet. Dieet is maar tijdelijk. Verander je visie op wat gezondheid en goed eten is, dan heb je de beste kans om het ‘voor altijd’ vol te houden.
  7. Slaap is heel belangrijk Hoe aantrekkelijk het ook is om je puur en alleen op de voeding te richten, we mogen het belang van slaap niet onderschatten. En toch doen veel mensen dat. Maar keer op keer blijkt dat een gebrek aan goede slaap onze gezondheid enorm ondermijnd. Dit hangt nauw samen met stress beheersing, ook zoiets noodzakelijks voor de mens. Dus ga bewuster om met je slaap-waakritme, kijk kritisch naar patronen die goede slaap kunnen ondermijnen en werk daar aan. Het is heel moeilijk om iets nieuws goed vol te houden als je niet uitgerust bent, investeer dus in slaap!
  8. Bewuste boodschappen Wees je ook bewust van wat je in je boodschappenkar neerlegt. Lees etiketten, vermijd producten waarvan je gewoon weet dat die niet gezond zijn, doe eventueel een tijdje alleen boodschappen of juist mét je partner als je daar meer steun aan hebt en wees kritisch. Neem er de tijd voor, gebruik je gezonde verstand tijdens het kiezen, stel een weekmenu met een boodschappenlijst op en hou je daaraan. Maar vooral: Ga nooit, nooit, nooit boodschappen doen met een lege maag!
  9. Verzamel recepten Leg een voorraad recepten aan waarvan je weet dat jij (en je gezin) die lekker vindt. Herhaal deze recepten desnoods een aantal weken om jezelf de tijd te geven te wennen aan het nieuwe voedingspatroon (zie punt 4). Door niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden als het gaat om maaltijden plannen, scheelt dat een hoop hoofdbrekens en frustraties. Kijk op het internet, lees bladen en koop een goed kookboek en breid zo langzaam je repertoire uit.
  10. De befaamde 80-20% regel Verwacht geen perfectionisme, dat maakt alleen maar meer ruimte voor falen. Wees eerlijk en geef toe dat je van tijd tot tijd iets ongezonds zal eten. Pas daarom de 80-20% regel toe waarbij je het overgrote deel van de tijd 100% gezond eet, maar ook ruimte laat voor traktaties, slechte dagen en uitjes. Hoe meer je gewend raakt, des te meer je ook hiermee kan spelen.

Verder is het belangrijk te kijken naar jezelf, want elke verandering begint bij jezelf. Je moet je eigen valkuilen en beperkingen kennen. Zo ben je veel effectiever in het veranderen. Weet wanneer je hulp moet vragen, waarin je tekort schiet en wat je wel goed kan.

Lukken sommige veranderingen niet of weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Vraag dan professionele hulp, zodat je zeker weet dat jij grip op je gewicht gaat krijgen!