Slecht slapen in de overgang? Eet jezelf in slaap. Rusteloze benen


adult-1867769_960_720

Rusteloze benen

Iets wat je ‘s nachts parten kan spelen zijn rusteloze benen. Advies hiervoor is stop met cafeïne. Cafeïne stimuleert  de zenuwen die voor rusteloze benen zorgen, maar ook een tekort aan ijzer kan een rol spelen. Een enzym in de hersenen dat meehelpt de benen aan te sturen, heeft ijzer nodig om goed te functioneren.

Ijzer

Het lichaam kan ijzer niet zelf aanmaken.  Dus moet het uit de voeding kom. IJzer komt in eten voor in 2 vormen: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten, vlees, vis en kip. Non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten zoals noten, fruit, groente. Voor groente telt hoe donkerder de groente hoe meer ijzer erin zit zoals bijvoorbeeld spinazie,  andijvie en paksoi. Heemijzer wordt wat beter opgenomen door het lichaam.

Hoeveel heb je nodig 

Voor vrouwen tussen de 16 en 50 jaar telt 16 mg ijzer per dag. Voor na de overgang 11 mg per dag.

Beenkramp

Vooral vrouwen hebben er vaak ‘s avonds last van: Heftige beenkrampen. Ook hier geldt weer: mijd cafeïne, want dat kan kramp uitlokken. Verder kan magnesium helpen. Dit mineraal is betrokken bij de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen en is van belang voor het goed strekken en samentrekken van spieren.
Graanproducten, groente, vlees, melk en melkproducten zijn rijk aan magnesium, maar je kunt ook een magnesiumsupplement slikken voordat je gaat slapen. Kies dan wel voor een magnesiumcitraat. Deze wordt beter opgenomen in het lichaam.

Houd mijn Facebook pagina Gewichtsconsulent Twente in de gaten.  Ik deel elke week een tip voor een goede nachtrust tijdens de overgang.