Met deze tips voorkom je gewichtsproblemen tijdens de overgang

 

happiness-1866081_1920

Naast de bekende ongemakken kan de overgang ook de nodige extra kilo’s met zich meebrengen.

De oplossing: een nieuw evenwicht vinden tussen je voeding en je energiegebruik.

In de overgang daalt het oestrogeengehalte in het lichaam drastisch. Door het oestrogeentekort verbrandt het lichaam minder calorieën. Ook de productie van testosteron daalt tijdens de overgang

Eetgewoontes

Testosteron  wordt in kleine  hoeveelheden in de eierstokken aangemaakt. Het lage testosterongehalte zorgt voor verlies van spiermassa en toename van de vetmassa. Minder spieren betekent minder behoefte aan energie en dus minder behoefte aan calorieën.

Wanneer je je eetgewoontes niet aanpast aan de veranderende behoefte van je lichaam, worden de overtollige calorieën opgeslagen als vet.

Herverdeling

Voor de overgang zit bij de meeste vrouwen het vetweefsel vooral op de heupen en dijen. Na de menopauze hoopt het lichaamsvet zich meer op in de buikstreek.

Vrouwen die overgewicht hebben, moeten hier extra voor oppassen. Dit kan namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes betekenen.

Het kan dus geen kwaad goed op je voeding te letten tijdens de overgang. Zo kun je de kans op gewichtstoename beperken. Een aantal tips:

  • Eet gezond en gevarieerd
  • Gebruik weinig vet en suiker
  • Gebruik olijfolie in plaats van bakboter
  • Eet volop groente en fruit
  • Doe zuinig aan met frisdranken, gezoete vruchtensappen en alcohol
  • Drink veel water, minstens 6 glazen per dag
  • Zorg goed voor jezelf

Bewegen

Om de spierafbraak tijdens de overgang tegen te gaan, zal je ervoor moeten zorgen dat je zelf meer spiermassa ontwikkelt ten koste van het vetweefsel. En dat kan maar op één manier: bewegen. Voor de meeste mensen is wandelen een goede vorm van lichaamsbeweging. Wandelen kan bijna overal en altijd. Daarnaast helpt het tegen botontkalking (het dunner en brozer worden van de botten).

Wil je informatie over een gezonde leefstijl  tijdens de overgang?

Neem geheel vrijblijvend contact met mij op.