Waarom is het je tot nu toe niet gelukt om blijvend af te vallen?

plate-3033198_960_720

Als je net zo bent als de meeste mensen, dan denk je dat je je alleen maar aan je dieet moet houden. Aan het begin gaat het inderdaad best gemakkelijk.
Je bent heel gemotiveerd en het lukt je zonder al teveel problemen je eetgedrag zodanig te veranderen dat je afvalt.  Een week of twee heb je het gevoel dat het prima gaat en dat je alles in de hand hebt. Maar vroeg of laat wordt het moeilijker om nee te zeggen tegen bepaalde dingen die je lekker vindt. Wat gebeurt er dan? Je geeft toe en de kilo’s zitten er zo weer aan.

Afvallen gaat altijd met ups en downs gepaard. Bij de meeste mensen gaat afvallen aanvankelijk gemakkelijk. Maar dan komt de eerste hobbel op je pad en krijg je moeite om het vol te houden. Vraag je je wel eens af waarom het je niet lukt om af te vallen of op gewicht te blijven?

Denk eens na over de volgende vragen:

  1. Eet je wel eens ook al heb je geen honger? Met andere woorden kun je gemakkelijk onderscheid maken tussen honger en gewoon zin hebben om te eten?
  2. Maak je je misschien weleens zorgen dat je niet de kans krijgt om te eten? Heb je ooit de gedachten als: Hoe moet het als ik straks honger krijg?
  3. Eet je wel eens door als je al redelijk vol zit?
  4. Houd je jezelf voor de gek met eten? Met andere woorden: zeg je weleens tegen jezelf dat het ‘niet uitmaakt’ als je een klein beetje eet van iets wat je niet zou moeten eten?
  5. Troost je jezelf met eten?
  6. Stop je wel eens met je dieet als je bent aangekomen?
  7. Eet je wel eens omdat het niet eerlijk voelt dat je niet zo kunt eten als andere mensen?
  8. Stop je met je dieet als je bent afgevallen?

Als je op één van deze vragen ja kunt antwoorden, dan heb je de eigenschappen die afvallen moeilijk maken en belemmeren je  om  blijvend af te vallen.

Het goede nieuws is dat je jezelf kunt  trainen om  je manier van denken te veranderen. Je kunt  vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt om je lichaam te veranderen. Je kunt leren hoe je jezelf kunt motiveren en een goed gevoel krijgt over je nieuwe manier van eten.  Je kunt werken aan het besef dat je je gewicht zelf in de hand hebt en dat besef wordt steeds sterker naarmate je langer oefent met de technieken. Verder kun je met een goed eet- en beweegplan voor de rest van je leven je gezonde gewicht behouden.