Groente spread zelf maken

lenses-1331727_960_720

Avocadospread

Benodigdheden:

halve avocado
1 eetlepel kwark
1 theelepel komijn
citroen
peper

Bereidingswijze:
Prak de avocado fijn en roer daar de kwark, peper en komijn door. Je kunt hier ook een keukenmachine voor gebruiken. Voeg citroensap toe naar smaak. Smeer de avocadospread op je boterham of cracker en maak het eventueel af met plakjes tomaat, komkommer of ei.

Zwartebonenspread

Benodigdheden: 
350 gram zwarte bonen
1 theelepel sesampasta (tahin)
citroen
1 teen knoflook
halve theelepel komijn
peper en zout

Bereidingswijze:
Stop alle ingrediënten in een keukenmachine, behalve de komijn en het zout en peper. Mix het tot een glad geheel en voeg dan een beetje komijn, zout, peper en citroensap toe. Houd je van pit? Mix een rode peper  door het mengsel. Bij deze spread passen plakjes avocado goed.

Rode linzenspread

Benodigdheden:
250 gram rode linzen
halve eetlepel olijfolie
1 eetlepel sesampasta (tahin)
1 teen knoflook
peper en zout

Bereidingswijze:
Stop alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het. Smeer het op je boterham of cracker en voeg eventueel toppings toe zoals kiemgroente of schijfjes tomaat.

 Paprikaspread

Benodigdheden:
2 rode paprika’s
40 gram zonnebloempitten
snufje chilipoeder
halve citroen
snufje rozemarijn
zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de paprika’s doormidden. Verwijder de zaadlijsten en rooster de paprika’s veertig minuten in de oven. Het maakt niet uit als de paprika zwart wordt. Rooster de zonnebloempitten in een pan met de chilipoeder. Haal het vel van de paprika’s zodra ze zijn afgekoeld. Doe de paprika’s samen met het zout, de zonnebloempitten en het snufje rozemarijn in de keukenmachine. Pureer het en proef het daarna. Voeg eventueel nog wat extra chilipoeder en rozemarijn toe.