Kerstdiner zonder keukenstress

christmas-table-1909797_960_720

Vier je dit jaar kerst en/of oud en nieuw lekker thuis en wordt er een bijzonder diner van je verwacht? Dan heb ik een aantal tips  die je helpen om het succesvol te maken.

Menu
Voorkom keukenstress en gebruik je eigen ervaring. Maak het jezelf gemakkelijk en kies een gerecht waarvan je zeker weet dat je het kunt maken. Wil je toch iets nieuws proberen? Probeer het gerecht nog ruim voor de feestdagen uit in een kleine familie- of vriendenkring. Als het dan geen doorslaand succes is, te veel moeite kost of te complex blijkt, dan kun je nog voor de kerstdagen switchen van menu.

Je verwacht het misschien niet, maar ook als je met verse producten wilt werken kan je dit vroegtijdig voorbereiden. Met groenten maak je het kerstdiner een stuk kleurrijker (en gezonder!). Aubergine, courgette, (punt)paprika, prei en paksoi smaken heerlijk van de grill. Wil je het echt simpel houden, dan kun je altijd nog gourmetten, steengrillen of fonduen.

Boodschappen
Verdeel de benodigde boodschappen over twee lijstjes. Een lijstje met boodschappen die langer houdbaar zijn en een lijstje met boodschappen die je vers moet kopen. Zo kun je de grote kerstboodschappen verdelen over meerdere dagen. De kans is groot dat je veel ingrediënten al in huis hebt. Speur je voorraadkast dus goed door voordat je boodschappen gaat doen. Laat je op je boodschappentocht niet verleiden door aanbiedingen en al het lekkers. Wees streng voor jezelf en koop alleen wat je écht nodig hebt.. En wil je in de supermarkt snel klaar zijn? Schrijf de ingrediënten dan op met de indeling van de supermarkt in gedachte.

Eet van een mooi gedekte tafel
Je bent misschien geen culinair wonder, maar door je tafel en gerechten zo mooi mogelijk te presenteren lijk je dit wel! Je gerechten zullen nog beter smaken als er gegeten wordt van een mooi gedekte tafel. Door mooie schalen, glazen, servetten, achtergrondmuziek en kaarsen creëer je sfeer. Tip: een mooi kerststuk op tafel zorgt voor extra sfeer.

Zo geniet je zonder stres van een heerlijke kerst.